Cautari Populare :
Adauga un anunt gratuit

Informatii despre procedura de divort: acte, cerere, partaj

poza
Divortul reprezinta mijlocul juridic prin care se pune capat existentei unei casatorii pe cale judecatoreasca. In urma actiunii de divort se stabilesc cateva aspecte in functie de cazul celor implicati in procedura de divort: incredintarea minorilor din casatorie, stabilirea unui program de vizita, stabilirea pensiei de intretinere a minorilor din casatorie, impartirea bunurilor comune din casatorie etc. Informatii utile legate de procedura de divort, precum si de partaj sau de actele necesare actiunii de divort!
 
 
Actele necesare actiunii de divort
 
Actiunea de divort nu poate fi declansata fara atasarea unor acte de divort absolut necesare: cererea de divort, certificatul de casatorie in original, copiile actelor de nastere ale copiilor, certificatele medico-legale (in cazul in care in familia respectiva au existat acte de violenta) si chitanta care sa dovedeasca plata taxei judiciare de timbru.
 
Cererea de divort trebuie sa contina numele si adresa reclamantului, numele si adresa paratului, locul si data unde a fost incheiata casatoria, numele si data nasterii copiilor (daca in familia respectiva nu exista copii, se mentioneaza acest lucru in cererea de divort), date cu privire la pastrarea sau nu a numelui sotului, solicitarea pensiei alimentare, motivele demararii procedurii de divort, solicitarea unor cheltuieli de judecata. Cererea se realizeaza in doua exemplare (unul pentru instanta si altul pentru parat) si ataseaza celorlalte acte de divort.
 
In cazul in care certificatul de casatorie in original este retinut de sotul care nu este de acord cu divortul, persoana in cauza trebuie sa se adreseze serviciului de stare civila unde a fost inregistrata casatoria pentru a i se oferi un duplicat.
Informatii utile despre divort, partaj si dreptul familiei
 
Procedura de divort implica, de asemenea, si actiunea de partaj a bunurilor comune care se poate desfasura pe cale conventionala si pe cale judiciara. Pentru demararea actiunii de partaj sunt necesare cateva acte, precum cerere de chemare in judecata, acte care sa dovedeasca proprietatea bunurilor si dovada achitarii taxei de timbru judiciar. Exista, de asemenea, o alta regula ce trebuie respectata cu privirea la impartirea bunurilor dobandite in timpul casatoriei: prezenta unui document juridic numit tranzactie care sa dovedeasca intelegerea celor doua parti in ceea ce priveste partajul bunurilor. Daca cei doi soti nu se inteleg cu privire la partaj, realizarea acestuia se va efectua de catre instanta, pe baza dovezilor celor doua parti. In cazul partajului nu este obligatorie asistenta unui avocat, insa este mai mult decat recomandabila.
 
Daca in timpul casatoriei au fost dobandite bunuri prin imprumuturi bancare, in urma divortului, datoriile ramase se vor imparti intre soti.