Care sunt beneficiile uleiului de ricin asupra sanatatii?

Uleiul de ricin este folosit de mii de ani in farmacopeea traditionala. In Egiptul antic, de exemplu, moasele foloseau uleiul de ricin pentru a induce travaliul la sfarsitul sarcinii. Pentru a scapa de ricina, o enzima toxica, acesta trebuie incalzit la o temperatura ridicata. Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de ricin au fost confirmate de stiinta moderna, dar ramane faptul ca utilizarea sa este supusa anumitor precautii si ca este contraindicata in anumite situatii.

Uleiul de ricin: ce este?

In articolul Ulei de ricin din National Library of Medicine se precizeaza ca uleiul de ricin este obtinut din semintele plantei cunoscute in taxonomie sub numele de Ricinus communis. Uleiul de ricin a fost folosit de mult timp pentru a trata diverse probleme de sanatate, in special probleme digestive. Intestinul subtire descompune uleiul de ricin in acid ricinoleic, care accelereaza tranzitul intestinal. Ca sursa de acid ricinoleic si de diversi alti acizi grasi, uleiul de ricin are proprietati utile pentru sanatate, dar trebuie utilizat numai in anumite conditii.

Vezi si:  Faina de orez si beneficiile pe care le ofera

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de ricin: un laxativ eficient

Uleiul de ricin este un laxativ natural puternic. Un studiu pilot prospectiv si un chestionar pentru pacienti, publicat de World Journal of Gastrointestinal Pharmacology and Therapeutics demonstreaza acest lucru. Acest lucru se datoreaza faptului ca uleiul de ricin stimuleaza contractiile intestinale, ceea ce face posibila ameliorarea constipatiei sau curatarea intestinelor inainte de o procedura medicala sau de un examen intestinal. Cu toate acestea, ingestia excesiva de ulei de ricin poate provoca efecte secundare negative, inclusiv crampe abdominale si diaree. Prin urmare, uleiul de ricin ar trebui sa fie utilizat doar ocazional si niciodata pentru perioade prelungite, pentru a ameliora constipatia cronica.

Un hidratant natural

Uleiul de ricin este bogat in acid ricinoleic, un acid gras mononesaturat cu proprietati hidratante recunoscute. Uleiul de ricin poate fi utilizat ca atare, alternativ sau in amestec cu alte uleiuri vegetale, ca alternativa naturala la produsele cosmetice industriale. Avantajul uleiului de ricin este ca nu contine aditivi sintetici. Cu toate acestea, trebuie sa fii prudent si sa il aplici pe o zona foarte mica a corpului, pe baza de proba. Daca, dupa 24 de ore, nu a existat nicio reactie alergica, il poti folosi fara riscuri. Pentru a limita riscul, cel mai bine este sa il amesteci cu un ulei neutru, cum ar fi uleiul de argan sau uleiul de cocos.

Vezi si:  Grasimi sanatoase pe care sa le consumi cu incredere

Sursa: https://www.femmeactuelle.fr/sante/medecine-douce/quels-sont-les-bienfaits-sante-de-l-huile-de-ricin-2176347

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *