Cautari Populare :
Adauga un anunt gratuit

Ce este un defibrilator?

poza

Un defibrilator cardiac sau de inima este un dispozitiv care transmite un soc sau puls electric la inima, cu scopul de a atenua anumite dereglari sau disfunctionalitati. De obicei, ideea este de a schimba o fibrilatie sau ritm rapid si neregulat, intr-unul mai lent si mai stabil. Socul vine de la un curent electric care este canalizat prin pieptul pacientului, prin intermediul electrozilor sau a padelelor. Curentul determina contractarea muschiului inimii, incetinindu-l la un ritm mai natural.

Atunci cand o persoana se confrunta cu stop cardiac, cea mai frecventa cauza este fibrilatia ventriculara. Aici, ventriculele sunt contractate intr-un mod hatic care impiedica inima sa pompeze suficient sange. Cealalta forma de fibrilatie, cea atriala, este mai frecventa si mai putin fatala. Este o tulburare intalnita la aproximativ doua milioane de americani si determina micile camerele superioare ale inimii sa tremure in loc sa bata in mod constant. Desi acesta in mod normal nu este o conditie care sa ne puna in pericol viata, fibrilatia atriala poate provoca acumularea sangelui si aparitia cheagurilor. Daca acest cheag se depune in creier sau pe artera, poate rezulta un accident vascular cerebral.

In ultimii ani, imaginea de defibrilator cardiac a fost privita ca o solutie de ultima instanta, masura de salvarea vietii ce se desfasoara intr-o camera de urgenta de catre medici sau chirurgi. Desi ele sunt utilizate cel mai frecvent in acest mediu, in ultimii ani defibrilatoarele cardiace au devenit tot mai frecvente in randul publicului larg ca masura de salvare a vietii.

In mod specific, defibrilatorul automat extern a devenit un accesoriu in locuri cum ar fi aeroporturi, cazinouri si diverse arene sportive. Atunci cand se utilizeaza un defibrilator automat extern, aparatul determina automat daca este nevoie de un soc si selecteaza un nivel adecvat de energie. Prin urmare, acestea sunt un instrument eficient pentru cei care nu sunt din domeniul medical si vor sa aiba un defibrilator la indemana in cazul unui atac de cord.

Defibrilatoare cardiace au devenit chiar comune chiar si acasa ca o metodă de a salva vieti. Studiile arata ca marea majoritate a atacurilor de cord apar la domiciliu, dar pana de curand defibrilatoarele erau prea voluminoase si greoaie pentru a le pastra acasa. Acum, cu defibrilatoare cardiace portabile, membrii familiei au mai multe metode pentru salvarea vietii unei persoane.

Asociatia Americana de Inima urmareste sa continue extinderea accesului la educatie cu privire la utilizarea de defibrilatoare cardiace, in speranta de a ajuta cetatenii sa salveze vietile victimelor cu stop cardiac, atunci cand ingrijire medicala profesionala nu este disponibila. Desi unii experti si-au exprimat ingrijorarea cu privire la o posibila utilizare incorecta a defibrilatoarelor portabile sau automate, se poate spune cu certitudine ca orice dispozitiv care promoveaza educatia si disponibilitatea pentru masurile de salvare a vietii in randul publicului larg, nu poate fi decat un lucru bun.