Ce rol joaca potasiul in organism?

Potasiul este un mineral care este esential pentru buna functionare a organismului. Acesta este implicat in functionarea normala a sistemului muscular, in special a inimii, a sistemului nervos si a tensiunii arteriale. Iata cum un nivel anormal de potasiu va afecteaza organismul si ce poti face pentru a evita o deficienta.

Cunoscut anterior sub numele de kaliu, potasiul este absorbit in principal atunci cand o persoana consuma alimente sau bauturi care contin acest mineral. Acesta ajuta la mentinerea sanatatii organismului, motiv pentru care este important sa se mentina un nivel bun de potasiu, nici prea ridicat, nici prea scazut.

1.Ce este potasiul si ce rol joaca in organism?

Potasiul este un mineral, ca si calciul, magneziul si sodiul. Acesta este prezent in cantitati mari in interiorul celulelor noastre. El le permite acestora sa functioneze corect prin mentinerea echilibrului hidric, adica a cantitatii de apa prezenta in fiecare celula. Potasiul joaca, de asemenea, un rol esential in organism, indeplinind o serie de functii foarte specifice:

Vezi si:  Iata ce spune felul in care mergi despre sanatatea ta

Contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase si la contractia musculara, inclusiv la contractia muschiului cardiac, care ajuta la mentinerea unui ritm cardiac normal.

Favorizeaza sinteza proteinelor si metabolismul zaharului.

Ajuta organismul sa absoarba calciul, pentru o buna sanatate a oaselor.

Este implicat in buna functionare a rinichilor.

2.Niveluri de potasiu prea scazute sau prea ridicate: care sunt riscurile?

Este important sa se mentina un nivel normal de potasiu in organism. Nivelurile de potasiu prea scazute, cunoscute sub numele de hipokaliemie, sau prea ridicate, cunoscute sub numele de hiperkaliemie, pot cauza probleme uneori grave. Dupa cum indica Reteaua franceza a centrelor regionale de farmacovigilenta (RFCRPV), aceste niveluri anormale pot fi cauzate de medicamente. Problemele renale pot fi, de asemenea, de vina. In caz de hipokaliemie, adica un nivel scazut de potasiu in sange, pot aparea o serie de simptome. Acestea pot include crampe musculare, constipatie, productie excesiva de urina sau oboseala severa. In cele mai grave cazuri, pot aparea tulburari de ritm cardiac.

Vezi si:  Topul legumelor care nu te baloneaza

Hiperkaliemia, adica o cantitate prea mare de potasiu, poate, de asemenea, dauna sanatatii. Simptomele pot include slabiciune musculara, dureri toracice si abdominale, palpitatii cardiace sau probleme digestive. Hiperkaliemia severa poate duce la stop cardiac. In toate cazurile, monitorizarea de catre un profesionist din domeniul sanatatii si un tratament adecvat sunt esentiale.

3.Care sunt sursele de potasiu?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca adultii sa ingereze cel putin 3.510 mg de potasiu pe zi. Pentru a absorbi o cantitate suficienta de potasiu si pentru a va mentine o stare de sanatate buna, va recomandam sa consumati cinci fructe si legume pe zi. Acest lucru va asigura, de asemenea, ca obtineti toate vitaminele, fibrele si antioxidantii de care aveti nevoie. De asemenea, trebuie sa stiti ca potasiul poate fi gasit in cantitati mari si in alte alimente, cum ar fi :

cartofii cu pielita ;

fasole uscata

peste si fructe de mare.

 

Sursa: https://www.femmeactuelle.fr/sante/anatomie/quel-est-le-role-du-potassium-dans-le-corps-2173295

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *