Cum iti poti dezvolta mentalitatea si sa iti atingi obiectivele sportive?
Rezumat:
Fie ca este vorba de viata privata sau profesionala, sau chiar de sport, succesul poate fi atins doar cu o mentalitate corecta. Pentru a-ti atinge obiectivele sportive, nu trebuie doar sa te antrenezi in mod regulat, ci si sa iti perfectionezi tehnica, sa ai o dieta adecvata si o atitudine corecta.
Atinge-ti obiectivele sportive prin schimbarea mentalitatii tale
Unele dintre caracteristicile unei stari mentale fixe pot parea familiare oricui, asa ca nu exista niciun motiv de panica. Din fericire, prin antrenarea mintii, poti reincadra lucrurile si te poti indrepta spre o stare de spirit mai constructiva. Iata cateva sfaturi pentru a-ti dezvolta mentalitatea si pentru a-ti atinge obiectivele sportive.
Sfat 1: Redefineste succesul
Calatoria este mai importanta decat obiectivul sportiv. Poate suna ca un cliseu. Dar, in acest caz, este perfect corect. A avea succes in sport nu inseamna neaparat ca vei alerga un maraton, ca vei putea sa iti pastrezi echilibrul sau ca vei ridica greutati uriase. Principalul lucru este sa dai tot ce ai mai bun si sa continui sa progresezi. Daca obiectivul unui sportiv este sa participe la un maraton, ar trebui sa se gandeasca sa sarbatoreasca primii 5 km sau 10 km. Ar trebui sa fii mandru de progresul tau.
Sfatul 2: Accepta esecurile si piedicile
Este posibil sa te antrenezi in mod regulat si totusi sa nu reusesti sa faci nici macar o singura flexiune. De asemenea, este posibil sa alergi mai incet decat de obicei. Toata lumea are esecuri. Asta face parte din joc. Altfel, viata ar fi o plictiseala. Dar exista o lectie care trebuie invatata din fiecare esec. Important este sa nu te descurajezi si sa ramai motivat sa faci sport.
Este important sa te intrebi:
Cum ar putea fi adaptata rutina ta de antrenament?
Este obiectivul sportiv pe care ti l-ai stabilit realizabil si nu prea ambitios?
Sfatul 3: Nu iti fie teama sa accepti provocari si sa inovezi
Toata lumea trebuie sa stie cum sa iasa din zona de confort. Daca ti-ai dorit dintotdeauna sa faci culturism, dar credeai ca nu ai suficienta forta, sau daca prietenii te-au invitat la sala sa alergi pe banda de alergare, sa mergi pe eliptica sau pe bicicleta de spinning, dar ti-a fost teama ca nu ai suficienta rezistenta, trebuie sa nu mai stai pe ganduri si sa te apuci de treaba. Trebuie sa fii mai puternica decat scuzele tale.
Sfatul 4: Accepta criticile si lasa-te inspirat
Pentru a-ti atinge obiectivele sportive, este esential sa nu te lasi intimidat de succesul altora. In schimb, lasa-te inspirat de acesta. O persoana nu trebuie sa ezite sa ceara sfaturi si sa vada critica ca pe o modalitate de a se imbunatati. Aceasta ar putea fi, de exemplu, sa inveti cum sa gasesti incalzirea potrivita sau sa te pregatesti pentru primul maraton sau triatlon.