Cautari Populare :
Adauga un anunt gratuit

Kopi Luwak - cea mai scumpa cafea din lume

poza

Pentru o ceașcă de cafea din acest sortiment - deumit și caviarul cafelei - poți plăti chiar și 200 de lei, dacă ai ”norocul” să o găsești în meniul vreunui restaurant sau cafenele de la noi din țară. Dar ce este kopi luwak și de ce a ajuns cel mai scump sortiment de cafea din lume?

 

Cum se produce kopi luwak?

 

Kopi Luwak este o cafea obținută din boabele care au fost ingerate de un animal, numit civeta de palmier (Paradoxurus hermaphroditus), și care au fost expulzate prin excremente. Aceste animale se hrănesc cu boabele coapte de cafea dar pe care nu le digeră în totalitate. În limba indoneziană ”kopi” înseamnă cafea, iar”luwak” - paradoxurus hermaphroditus. Acest animal, pe lângă bobele de cafea, se mai hrănește cu insecte, mici mamifere dar și alte fructe. Chiar dacă partea interioară a bobului de cafea nu este digerată, aceasta este modificată din punct de vedere chimic de către enzimele ce se află în tubul digestiv, enzime care dau savoare cafelei și care, distrugând proteinele, reduc din gustul amărui al cafelei. Această enzimă se numește protează. Excrementele acestui animal sunt recoltate, apoi spălate cu grijă și prăjite ușor pentru a nu distruge aroma complexă pe care au dobândit-o în urma procesului de digestie din tubul digestiv al civetei.

 

De unde vine acest sortiment scump de cafea?

 

Cafeaua Kopi Luwak este recoltată în insulele: Jawa, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine și unele regiuni din sudul Indiei, dar poate fi întâlnită și în Vietnam. Acest tip de cafea este sortimentul cel mai scump la ora actuală, kilogramul vânzându-se în jurul prețului de 400 €/kg. Principalele piețe de desfacere sunt Japonia și SUA, dar poate fi găsit și la noi în țară, dacă vei căuta suficient de bine.

 

De ce este atât de populară?

 

Acest tip de cafea a câștigat foarte multă popularitate după ce personajul interpretat de Jack Nicholson în filmul „The Bucketlist” este înfățișat degustând o ceașcă de Kopi Luwak. Probleme privind originalitatea și condițiile de creștere a animalelor Statisticile arată că aproximativ 70% dintre sortimentele de cafea Kopi Luwak vândute pe internet sau în coffee shop-uri nu sunt autentice și au un conținut ridicat de chimicale. Metoda tradițională indoneziană de producție a cafelei presupune un proces riguros de selecție a boabelor colectate din excrementele zibetelor. De-a lungul anilor, au existat însă îngrijorări cu privire la condițiile în care sunt ținute animalele de către producătorii care oferă o cafea sub standardele autentice. Astfel, s-a demonstrat că acea cafea obținută de la animalele închise în cuști este de calitate mult mai slabă decât cea a animalelor crescute într-un mediu sălbatic, pe o plantație de arbori de cafea. Acest lucru a dus la apariția certificatelor de garanție a calității, precum și la marcarea etichetelor cu o emblemă care să ateste autenticitatea produsului. Așadar, dacă ai curajul să deguști acest tip de cafea, asigură-te mai întâi că aceasta este originală dupa care sa ai la indemana si un aparat de cafea de calitate.