Cautari Populare :
Adauga un anunt gratuit

Sfaturi pentru tractarea autovehiculelor cu sufa

poza

Fara doar si poate, primul si cel mai important sfat in acest sens este apelarea la o firma de tractari. Profesionisti pot face treaba rapid si muta autovehiculul in siguranta deplina insa exista numeroase cazuri si motive pentru care nu se poate apela la acestia : lipsa banilor,  locatia, sau distanta de tractare. Pentru oricare din aceste motive este posibil ca soferii sa considere preferabila tractarea facuta de amatori cu ajutorul prietenilor. De altfel, statisticile arata ca peste 50% din operatiunile de tractari Bucuresti sunt facute de amatori fara unelte speciale, cel mai adesea fiind folosita sufa sau chiar simple sofri si cabluri.
 

Este bine de stiut insa ca aceste cifre se reflecta si in numarul de accicente provocate datorita tractarilor efectuate incorect de catre soferi fara experienta. In multe tari din Uniunea Europeana dar si in Statele Unite, spre exemplu, este interzis prin lege ca soferul sa se afle in masina tractata. Cum in Romania nu exista inca o astfel de lege tot ce poate proteja soferii de posibile accidente este atentia si precautia:
 

- suferul ce conduce masina care efectueaza tractarea trebuie in primul rand sa se obisnuiasca cu modul diferit in care masina trebuie condusa atunci cand tracteaza. Atentie sporita trebuie acordata pornirilor si opririlor, in mod special cand se fac tractari cu sufa, acesta trebuiind intinsa incet la maxim inainte de demarare iar franarea trebuind sa se faca treptat. Daca soferul masinii care tracteaza nu are experienta in prealabil este bine ca acesta sa exerseze pornirile si opririle de cateva ori inainte de pornirea la drum.
 

- Pentru a puteaa tracta in siguranta, masina care efectueaza tractarea are nevoie de bara si carligul special pentru tractare iar desi unele masini vin cu acesta din fabrica la marea majoritatea acesta trebuie instalat ulterior.  Se recomanda consultarea unui specialist atunci cand se instaleaza bara cu carlig, tipul acestuia depinzand de tipul de tractari ce urmeaza sa se efectueze ( tractarea unuei rulote pe distanta lunga este, spre exemplu, mult diferita de tractarea unui alt autovehicul pe cativa kilometrii, si necesita un tip diferit de echipament.
 

- Una dintre cele mai importante lucruri care trebuiesc  luate in considerare atunci cand se efectueaza tractari auto sunt  viteza si sistemul de franare. Masina  care efectueaza tractarea trebuie sa franeze pentru ambele autovehicule astfel ca timpul de franare obisnuit se poate dubla provocand probleme la viteza mare. De asemenea  chiar daca in masina tractata se alfa sofer, sistemul acesteia de franare poate fi defectuos, ori soferul poate sa nu reactioneze la fel de rapid ca cel din fata. Pentru toate aceste motive viteza recomandata este de maxim 50-60 km / h. Daca se circula prin oras aceasta este oricum viteza legala insa daca se circula pe autostrada trebuie folosita banda de urgente sau circulat cu luminile de avarii aprinse.