Google inventeaza un chat GPT pentru muzica: fa cunostinta cu MusicLM

Dupa Midjourney pentru imagini, un alt tip de inteligenta artificiala va tulbura lumea artei: MusicLM. Acest algoritm conceput de Google, aflat inca in stadiul de prototip, genereaza sunete pe baza descrierilor.

Muzica si inteligenta artificiala: incepe duelul? Exista deja pe piata inteligente artificiale pentru generarea de imagini, cum ar fi Midjourney.

ChatGPT, pe de alta parte, isi face un nume in generarea de texte. Ambele programe functioneaza in mod similar: se introduce un „prompt”, o comanda, care determina algoritmul sa genereze raspunsul dorit, fie ca este vorba de o broasca cu o umbrela pe Marte pentru Midjourney, fie de o reteta de gatit pentru ChatGPT.

Aplicatiile acestui tip de inteligenta artificiala sunt numeroase, iar un gigant precum Google lucreaza in multe domenii, cum ar fi medicina cu MedPaLM. Dar lucrarea pe care grupul a pus-o online la 26 ianuarie 2023 se refera la lumea muzicii. Programul se numeste MusicLM.
Aceasta inteligenta artificiala genereaza sunete pornind de la indicatii. Ca sa simplificam, mai intai este introdusa o descriere textuala: „o melodie de vioara linistitoare sustinuta de un riff de chitara distorsionata”. Ca raspuns, MusicLM genereaza „muzica la 24 kHz care ramane coerenta timp de cateva minute”, descriu inginerii.

Vezi si:  Ce electrocasnice inteligente sunt potrivite in bucataria ta

Pentru a insoti lucrarea lor de cercetare, cercetatorii de la Google au creat si o platforma online cu exemple de tot ceea ce poate face MusicLM. Site-ul prezinta toate caracteristicile:

– O creatie audio dintr-o descriere complexa: „un cantec funky cu un ritm puternic, dansabil si o linie de bas proeminenta. O melodie de claviatura molipsitoare adauga un strat de bogatie si complexitate cantecului”, asa cum un prompt ofera un sunet de 30 de secunde.
– O creatie lunga: acelasi proces, dar pentru un cantec intreg de pana la 5 minute.
– Modul Poveste: bazat pe acelasi principiu, este posibil sa evolueze sunetul dintr-o secventa de indicatii, asa cum un medley ar evolua de la jazz la rock si pop.
– Conditionarea textului si a melodiei: acest lucru este similar cu a cere lui Midjourney un anumit stil de pictura. Poti cere ca Bella Ciao sa fie cantata la pian, chitara, fluier etc.
– Conditionarea de o imagine: MusicLM genereaza un sunet pornind de la un tablou si de la legenda acestuia. Bonaparte al lui Jacques-Louis David va fi transformat intr-o secventa audio triumfatoare, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *