Intocmirea unui plan de afaceri: cateva sfaturi

Elaborarea unui plan de afaceri este un pas important pentru cel care creeaza o companie, indiferent de natura si amploarea proiectului. Planul de afaceri face posibila gestionarea constructiei unui proiect de creare a unei afaceri si comunicarea cu viitorii parteneri.
De ce ar trebui ca antreprenorul sa intocmeasca un plan de afaceri?

Elaborarea unui plan de afaceri ii permite antreprenorului sa isi clarifice ideile si sa propuna o prezentare clara si precisa a proiectului sau. Procedura de intocmire a planului permite sa se demonstreze viabilitatea si rentabilitatea proiectului.

Atunci cand este bine redactat, acest document va fi de nepretuit in prezentarea proiectului de creare a afacerii in fata viitorilor parteneri.

Prin urmare, planul de afaceri are un dublu scop. Acesta va permite sa :

Se gestioneze un proiect de creare a unei companii,
sa faciliteze comunicarea cu viitorii parteneri si sa-i convinga.

Vezi si:  Care sunt cele mai apreciate calitati la o femeie de afaceri

Cine ar trebui sa realizeze planul de afaceri?

Antreprenorul trebuie sa intocmeasca el insusi planul de afaceri. El trebuie sa fie scriitorul si sa stapaneasca constructia acestuia. In cazul proiectelor de echipa, redactarea planului de afaceri este impartita intre participanti, in functie de rolul fiecaruia.

In ceea ce priveste planurile de afaceri, rolul consilierilor antreprenorului este de a efectua o munca de supraveghere. Acestia trebuie sa priveasca proiectul dintr-un unghi diferit si sa ofere un punct de vedere extern. De exemplu, expertul contabil este capabil sa valideze elementele financiare ale planului de afaceri si sa il consilieze pe antreprenor cu privire la configuratia juridica si fiscala a proiectului sau.

Cand ar trebui sa se intocmeasca un plan de afaceri?

Planul de afaceri trebuie sa fie elaborat pe masura ce se avanseaza in constructia proiectului de creare a afacerii. De fiecare data cand antreprenorul afla informatii noi pentru proiectul sau, trebuie sa le integreze in planul de afaceri.

Vezi si:  Abilitatile pe care o femeie de succes trebuie sa le aiba

Constructia planului de afaceri incepe in stadiul de idee a proiectului. Lucrarile sunt aproape finalizate atunci cand se infiinteaza compania. Ulterior, planul de afaceri trebuie mentinut pentru a-l ajuta pe antreprenor sa gestioneze afacerea.

Cum se face un plan de afaceri?

Pentru a intocmi un plan de afaceri, este preferabil sa se utilizeze un instrument conceput in acest scop sau un model complet care poate fi apoi adaptat. Astfel, este mai usor sa formatati documentul si, uneori, sa identificati anumite aspecte ale proiectului care nu au fost acoperite. Exista multe aplicatii disponibile.

Sursa: https://www.lecoindesentrepreneurs.fr/faire-un-business-plan-conseils-pour-reussir/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *