Cum poti gestiona anxietatea

Anxietatea este cu siguranta o reactie naturala a corpului la stres si la situatii necunoscute. Cu toate ca este normal sa te simti anxioasa din cand in cand, dar atunci cand devine prea coplesitoare iti va afecta viata de zi cu zi. Bineinteles ca cel mai important este sa inveti cum sa o gestionezi in mod eficient. In cele de mai jos vei descoperi cateva strategii utile pentru a face fata anxietatii.
Iata cum poti sa gestionezi anxietatea mult mai usor
Exercitiile de respiratie
Respiratia profunda poate ajuta foarte mult la calmarea mintii si la reducerea stresului. Tehnici precum respiratia diafragmatica sau metoda 4-7-8 (inspiri timp de 4 secunde, tii aerul 7 secunde si expiri lent in 8 secunde) pot fi foarte eficiente atunci cand iti doresti sa reduci anxietatea.
Practica mindfulness-ul
Mindfulness-ul presupune sa fii constient de momentul prezent, fara a te lasa absorbit de ganduri negative. Meditatia, exercitiile de relaxare sau simpla concentrare asupra senzatiilor corporale pot ajuta foarte mult la diminuarea anxietatii.
Activitatea fizica regulata
Exercitiile fizice elibereaza endorfine, hormonii fericirii, care ajuta la reducerea stresului si a anxietatii. Fie ca este vorba despre o simpla plimbare, yoga, alergare sau antrenamente la sala, miscarea contribuie foarte mult la imbunatatirea starii generale de bine.
Gestioneaza timpul si stabileste-ti prioritatile
Un program haotic poate contribui la aparitia anxietatii. Organizeaza-ti activitatile, stabileste-ti niste obiective clare si gestioneaza-ti in mod eficient timpul si vei vedea ca toate astea pot reduce stresul si senzatia de coplesire.
Limiteaza consumul de cofeina si alcool
Cofeina si alcoolul pot amplifica simptomele anxietatii. Reducerea consumului acestora si inlocuirea lor cu ceaiuri calmante, precum cel de musetel sau lavanda, poate avea efecte benefice asupra sistemului nervos.
Somnul de calitate
Daca nu vei dormi suficient atunci vei vedea ca asta iti va agrava anxietatea. Este important sa ai un program de somn regulat, sa eviti ecranele inainte de culcare si sa creezi un mediu propice relaxarii.
Evitare suprasolicitarea
Este important sa iti acorzi timp pentru relaxare si pentru activitati care iti fac placere. Pauzele regulate dar si daca vei da frau liber pasiunilor si vei face anumite activitati care iti fac placere, vei vedea ca nivelul de relaxare se va imbunatati.
Cauta un ajutor specializat
Daca anxietatea devine persistenta si iti afecteaza viata de zi cu zi, consulta un psiholog sau un psihiatru si vei avea parte de cele mai bune rezultate. Uneori, tratamentul medicamentos sau terapia pot fi necesare pentru a gestiona eficient anxietatea.
Adoptand aceste strategii, poti invata sa iti controlezi anxietatea si sa iti imbunatatesti calitatea vietii.