Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale

Nivelurile ridicate de zahar din sange pot duce la probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, cancerul si anumite boli cardiovasculare.

Glucoza (zaharul) este principalul combustibil pentru organism si, mai ales, pentru creier, fiind importanta pentru sanatate. Cu toate acestea, o cantitate prea mare sau prea mica poate fi daunatoare. De aceea este atat de important sa gestionam in mod corect nivelul de zahar din sange. Acest lucru se face in primul rand prin dieta, dar nu numai…

Sfaturi pentru mentinerea glicemiei in limite normale

Atunci cand nivelurile de glucoza sunt prea ridicate, nivelul de glicemie urca. Numai insulina, un hormon produs de pancreas, poate reduce acest exces de glucoza, transferand zaharul din sange catre celule pentru energie. Problema este ca acest lucru poate deveni rapid o sarcina consumatoare de energie pentru organ. Daca mancati prea multe alimente cu un indice glicemic (IG) ridicat, pancreasul este fortat sa consume aceasta insulina.

Vezi si:  Care sunt cele mai bune modalitati de a slabi

Astfel, zaharul nu mai trece in celule, ci se acumuleaza in sange. Care este rezultatul? Se observa un dezechilibru al nivelului de zahar din sange care provoaca probleme de sanatate (oboseala, iritabilitate, diabet, acumularea de grasimi, diverse infectii, boli cardiovasculare etc.).

Prin urmare, este necesar sa avem grija de pancreas.

Optam pentru alimente cu IG scazut

Alimentele sunt impartite in trei categorii: IG scazut, adica sub 35, IG mediu, intre 35 si 50 si IG ridicat, peste 50. Ideal este sa includem in mese cat mai multe alimente cu IG scazut. Este important sa consumam produse integrale, cereale nerafinate, fructe si legume proaspete, seminte oleaginoase, leguminoase etc. Atentie, acest lucru nu inseamna ca aceste alimente sunt lipsite de calorii.

De asemenea, merita sa ne amintim ca prepararea unui aliment poate modifica (adesea in mod negativ) IG-ul acestuia. Daca este gatita, daca se adauga zahar, daca este zdrobita, taiata… Prin urmare, este important sa privim o masa ca un intreg.

Vezi si:  Cum poti trata durerile de spate

Facem miscare in fiecare zi

Activitatea fizica regulata favorizeaza arderea caloriilor pentru a elimina excesul de glucoza. Iar pentru a optimiza efectele sportului, unii recomanda miscarea dupa masa. Atunci cand muschii se contracta, acestia pompeaza energia in sange si, prin urmare, glucoza ingerata in timpul mesei. Astfel se evita varful de glucoza postprandial.

Sursa: https://www.femmesdaujourdhui.be/bien-etre/sante-forme/laisser-sa-glycemie-basse/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *