3 beneficii ale plantelor asupra sanatatii

Plantele de apartament pot fi extrem de benefice pentru sanatate: imbunatatesc starea de spirit, purifica aerul pe care il respiram si reduc stresul. In cele ce urmeaza iti vom prezenta 3 beneficii ale plantelor asupra sanatatii.

Plantele ne ajuta sa respiram

Inspiratia confera oxigen corpului si expiratia elimina dioxidul de carbon. In cadrul fotosintezei plantele fac aproximativ contrariul. Absorb dioxidul de carbon si resping oxigenul, ceea ce face din plante si din oameni excelenti parteneri in materie de gaz. Plantele contribuie la sporirea nivelului de oxigen, un lucru apreciat de corpul nostru.

Atunci cand fotosinteza se opreste pe timp de noapte, majoritatea plantelor isi schimba modul de functionare si absorb oxigenul si resping dioxidul de carbon. Unele plante speciale precum orhideea, plantele suculente inverseaza acest scenariu si absorb dioxidul de carbon eliberand oxigenul. Cu alte cuvinte, alege aceste plante in dormitor pentru ca oxigenul sa continue sa circule pe timp de noapte.

Vezi si:  Ce este dieta daneza si la ce te poate ajuta

Plantele ne ajuta sa luptam impotriva unor boli

In aer liber, radacinile plantelor extrag apa din panza freatica, care se evapora apoi prin frunze printr-un proces numit transpiratie. Studiile arata ca aceasta reprezinta aproximativ 10% din umiditatea din atmosfera. Acelasi lucru se intampla si acasa (fara partea cu apa subterana), ceea ce creste umiditatea din interior.

Desi acest lucru poate parea neplacut in lunile calde si umede, este un dar in lunile mai uscate sau daca locuiti intr-un climat arid. Studiile efectuate de Universitatea Agricola din Norvegia arata ca utilizarea plantelor in spatiile interioare reduce incidenta pielii uscate, a racelilor, a durerilor de gat si a tusei uscate. Alte cercetari arata ca o umiditate absoluta mai ridicata conduce la reducerea supravietuirii si transmiterii virusului gripal.

Plantele curata aerul

NASA a petrecut mult timp cercetand calitatea aerului in medii inchise. Cercetarile extinse ale agentiei spatiale au scos la iveala un nou concept de imbunatatire a calitatii aerului din interior, in care plantele joaca un rol central: Frunzele si radacinile plantelor sunt folosite pentru a elimina urme de vapori toxici din interiorul cladirilor inchise ermetic. Nivelurile scazute de substante chimice, cum ar fi monoxidul de carbon si formaldehida, pot fi indepartate din mediile interioare numai de frunzele plantelor.

Vezi si:  Informatii pe care trebuie sa le stii despre alergia la polen

Plantele hranesc organismul atunci cand sunt consumate si imbunatatesc calitatea aerului din interior. Plantele absorb dioxidul de carbon din aer pentru a produce oxigen pe care oamenii il respira.

Potrivit agentiei, unele dintre cele mai bune plante pentru purificarea aerului sunt:

Iedera dracului (Scindapsus aureus)

Iedera de interior (Hedera helix)

Crizantema (Chrysanthemum morifolium)

Gerbera jamesonii

Palmier bambus (Chamaedorea seifrizii)

Dracaena cu margini rosii (Dracaena marginata)

Sursa: https://www.plare.fr/3-bienfaits-des-plantes-sur-la-sante/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *