Iata tot ce trebuie sa stii despre migrene

Iata tot ce trebuie sa stii despre migrene

Migrenele sunt afectiuni cronice caracterizate prin dureri de cap intense si pulsatile, adesea insotite de simptome precum greata, sensibilitate la lumina si sunete. Acestea pot afecta in mod semnificativ calitatea vietii persoanelor care le intampina, iar intelegerea si gestionarea lor adecvata sunt esentiale. In acest articol, vei descoperi diverse aspecte generale pe care trebuie sa le stii despre migrene si care iti vor oferi o perspectiva cuprinzatoare asupra acestei afectiuni.

Ce sunt migrenele si care sunt cauzele lor?

Migrenele sunt dureri de cap recurente, caracterizate de episoade severe, pulsatile, localizate de obicei la o singura parte a capului. Migrenele pot oferi simptome precum greata, varsaturi dar si sensibilitate crescuta. Cauzele exacte ale migrenelor nu sunt pe deplin intelese, dar se crede ca factori genetici, dezechilibre chimice in creier si factori de mediu pot juca un rol important.

Tipuri de migrene

Exista mai multe tipuri de migrene, cele mai comune fiind migrena cu sau fara aura. Migrena cu aura este un tip de migrena care se manifesta prin aparitia unor simptome vizuale, neurologice sau senzoriale inaintea episodului de durere de cap. Aceste simptome pot include scotome (puncte intunecate in campul vizual), tulburari de vedere, amorteli sau furnicaturi in membrele superioare sau inferioare, dificultati de vorbire sau pierderea temporara a echilibrului. De obicei, aceste simptome apar in decurs de aproximativ 20 de minute si dureaza intre 20 de minute sau o ora. Persoanele care sufera de migrena fara aura pot experimenta doar durerea de cap intensa, adesea unilaterala si pulsatila, insotita de greata, varsaturi si sensibilitate excesiva la lumina si sunet. Episoadele pot dura de la cateva ore pana la cateva zile si pot fi suficient de severe incat sa limiteze activitatile zilnice.

Vezi si:  Beneficiile pe care vitamina C le aduce pielii noastre

Factorii declansatori si factorii de risc

Migrenele pot fi declansate de o serie de factori, printre care se numara stresul, schimbarile hormonale, anumite alimente si bauturi (cafea, ciocolata, branzeturi fermentate), lipsa sau excesul de somn, schimbarile de mediu si anumite medicamente. De asemenea, exista anumiti factori de risc care pot creste predispozitia unei persoane de a suferi de migrene, cum ar fi istoricul familial, sexul feminin si varsta (migrenele sunt mai frecvente in randul femeilor si tind sa scada in frecventa odata cu inaintarea in varsta).

Diagnostic si tratament

Diagnosticul migrenelor se bazeaza in principal pe simptomele raportate de pacient si pe istoricul medical. Medicul poate recomanda si teste suplimentare pentru a exclude alte afectiuni care pot cauza simptome similare. Tratamentul migrenelor poate implica atat masuri de auto-ajutorare si gestionare a stresului, cat si medicamente pentru a controla simptomele acute si pentru a preveni episoadele viitoare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *