Cum iti inveti copilul sa nu minta

Cum iti inveti copilul sa nu minta

Lipsa de sinceritate este un obicei comun la copiii mici. Este un comportament natural, pe care cei mici il folosesc pentru a-si proteja interesele sau pentru a evita consecintele unor actiuni neplacute. Cu toate astea, aceasta abilitate nu trebuie tolerata si trebuie sa iti ajuti copiii sa invete cum sa fie sinceri. Acest lucru este important pentru a-i invata sa respecte adevarul si sa-i ajute sa se dezvolte ca indivizi responsabili si morali. In cele ce urmeaza, vei avea parte de cateva oferi cateva sfaturi utile pentru a invata copilul sa nu minta.

Cum iti inveti copilul sa nu mai minta

Creeaza un mediu sigur

Copiii ar trebui sa simta ca pot fi sinceri in jurul tau si ca nu vor fi judecati sau pedepsiti pentru adevar. Acest lucru inseamna ca trebuie sa te asiguri ca atunci cand copilul se deschide, il asculti si ii oferi incredere si sprijin. Un mediu sigur este propice pentru o dezvoltare sanatoasa a celui mic.

Invata-l pe cel mic prin exemplul propriu

Copiii isi formeaza obiceiurile si comportamentele prin urmarirea exemplului oferit de parinti. Daca tu minti sau ascunzi adevarul, acest lucru va fi imitat de copilul tau. Incerca sa fii intotdeauna onest si sincer in fata copilului, indiferent de situatie.

Intreba de ce

Atunci cand copilul minte, incearca sa intelegei de ce face acest lucru. Este posibil sa incerce sa evite pedepse sau sa protejeze pe cineva, sau poate ca se simte frustrat si nu stie cum sa se exprime. Incearca sa discuti cu el si sa-l ajuti sa-si exprime sentimentele intr-un mod mai constructiv.

Povesteste despre consecinte

Explica-i copilului ca mintitul poate avea consecinte negative si ii poate afecta pe cei din jurul sau. Povesteste-i despre cum ai intampinat consecinte negative atunci cand ai mintit in trecut si arata-i cum ai putut evita astfel de situatii deoarece ai fost sincer.

Premiaza sinceritatea

Atunci cand copilul este sincer si spune adevarul, incurajeaza-l si premiaza-l pentru asta. In acest fel, ii vei arata ca sinceritatea este apreciata si ca aceasta este o abilitate importanta pe care ar trebui sa o dezvolte. Cu cat vei oferi premii mai mari copilului tau pentru sinceritatea sa cu atat cel mic va invata sa nu te mai minta.

Fii consecvent

Daca ii permiti copilului sa treaca cu vederea minciuna din cand in cand, acest lucru va fi invatat ca fiind acceptabil. Fii consecventa in a-i arata ca nu tolerezi minciuna si ca sinceritatea este intotdeauna cea mai importanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *