De ce se confrunta mamele cu anxietate

De ce se confrunta mamele cu anxietate

Mamele se confrunta adesea cu anxietate, o tulburare psihologica caracterizata prin sentimente de ingrijorare, frica, neliniste si indoiala persistenta. Aceasta poate fi declansata de multe evenimente din viata de zi cu zi, cum ar fi responsabilitatile parentale, problemele financiare, relatiile interpersonale sau problemele de sanatate.

Cum poate fi definita anxietatea

Anxietatea este o emotie naturala si normala pe care o simtim cu totii in anumite momente ale vietii noastre. Este o reactie la stres si poate fi descrisa ca o senzatie de neliniste, ingrijorare, frica sau teama.

Cu toate acestea, atunci cand anxietatea devine persistenta si afecteaza capacitatea de a functiona in mod normal, poate deveni o tulburare de anxietate. Tulburarea de anxietate este o afectiune medicala care poate fi tratata si care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume.

De ce se confrunta mamele cu anxietate

Unul dintre principalii factori care contribuie la anxietatea materna este presiunea sociala de a fi o mama perfecta. In societatea moderna, a fi mama nu este suficient. Mamele sunt asteptate sa aiba un loc de munca sau sa contribuie financiar la familie, sa fie implicate in comunitate si in activitati extrascolare cu copiii lor, sa aiba o casa curata si organizata si sa mentina o relatie romantica sanatoasa cu partenerul lor.

Vezi si:  Cum iti poti pregati copii rapid de scoala

Aceste asteptari imense pot duce la sentimente de nesiguranta si stres, ceea ce poate declansa anxietatea. Mamele se simt adesea vinovate sau ca si cum ar fi esuat daca nu indeplinesc toate aceste asteptari, ceea ce poate agrava anxietatea.

O alta sursa majora de anxietate materna este ingrijorarea pentru copilul lor. Mamele sunt programate biologic sa aiba grija de copiii lor, iar aceasta responsabilitate poate fi coplesitoare. Fie ca este vorba despre ingrijorarea pentru sanatatea lor, faptul ca isi indeplinesc sarcinile scolare sau ingrijorarea pentru siguranta lor, mamele sunt adesea nevoite sa faca fata unor niveluri ridicate de stres si ingrijorare legate de copiii lor.

De asemenea, un alt factor care contribuie la anxietatea materna este schimbarea hormonala dupa nastere. Dupa ce o mama da nastere, nivelurile de estrogen si progesteron din corpul ei scad rapid, ceea ce poate duce la stari de spirit instabile, anxietate si depresie postpartum.

Mamele care au experimentat depresia postpartum in trecut sunt de asemenea predispuse la anxietate materna, deoarece sunt constiente de riscul de a dezvolta aceasta afectiune din nou.

Vezi si:  Cum poti imbunatati viata sociala a copilului tau

In plus, evenimentele stresante din viata personala sau profesionala a mamei pot contribui, de asemenea, la anxietate materna. Aceste evenimente pot include divortul, pierderea locului de munca sau probleme de sanatate in familie. Este important ca mamele sa recunoasca simptomele anxietatii si sa solicite ajutor daca acestea devin coplesitoare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *