De ce stresul ne poate imbolnavi?

Raceli repetate, probleme intestinale sau cutanate…unele persoane se imbolnavesc atat de repede in ultima vreme si cu siguranta ca nu vad luminita de la capatul tunelului. O situatie destul de epuizanta care isi poate gasi cauza in stresul important pe care il traiesc in viata de zi cu zi.

Daca stresul are un impact evident asupra sanatatii mentale, corpul nostru are si el de suferit. Numeroase studii au ajuns la concluzia ca o viata prea stresanta poate sa aiba consecinte asupra sanatatii. Mai intai, imunitatea va scadea, iar organismul va fi supus atacurilor virusilor sau bacteriilor. Dar, stim de asemenea ca sub efectele cortizolului, hormonul stresului, corpul va crea simptome fizice, care vor persista atata timp cat stresul nu dispare din ecuatie.

Impactul stresului asupra sanatatii noastre

Stresul creeaza o crestere uneori semnificativa a cortizolului in organism. In timp ce acest hormon are efecte benefice in doze mici (in special, ajuta la gestionarea echilibrului glucozei din sange si ne da energie pe parcursul zilei), un nivel prea ridicat pe termen lung are consecinte daunatoare. Acesta va obosi organismul. Iar aceasta oboseala va duce la o scadere a imunitatii. Ca urmare, te imbolnavesti mai des si este mai greu sa te faci bine. Acest lucru va duce la o stare persistenta de slabiciune. Acesta nu este un cerc virtuos pentru sanatatea generala.
O alta consecinta a unei stari importante de stres- corpul intra in alerta. Creierul va ajunge sa inteleaga ca exista un stres care trebuie sa fie combatut. Iar, daca se va trai in stare de alerta pentru mai mult timp, se va ajunge la:

Vezi si:  Cele mai eficiente moduri prin care poti scapa de grasimea de pe burta

– Maladii digestive si probleme intestinale: diaree, constipatie cronica, sindromul colonului iritabil sau crampe intestinale.
– Dureri musculare care ne duc cu gandul la o stare gripala si crampe repetate.
– Dureri de cap cronice sau cefalee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *