Cat de mult te ingrasa carbohidratii

Cat de mult te ingrasa carbohidratii

Carbohidratii sunt un macronutrient important pentru organism, oferind energia necesara pentru activitatile de zi cu zi. Cu toate astea, exista unele preocupari cu privire la impactul consumului excesiv de carbohidrati asupra greutatii si sanatatii.

Ce sunt carbohidratii?

Carbohidratii sunt compusi alcatuiti din atomi de carbon, hidrogen si oxigen si sunt denumiti si zaharuri sau glucide.

Carbohidratii sunt principala sursa de energie pentru organism, deoarece acestia sunt descompusi in molecule de glucoza, care poate fi utilizata de celulele corpului pentru a produce energie. In plus, carbohidratii sunt implicati in numeroase procese biologice, cum ar fi sinteza de proteine, reglarea nivelului de zahar din sange si mentinerea sanatatii intestinale.

Este important sa stii ca sunt doua tipuri de carbohidrati: carbohidrati simpli si carbohidrati complecsi. Carbohidratii simpli sunt compusi formati din una sau doua molecule de zahar si se gasesc in alimente precum fructele, legumele si dulciurile. Acesti carbohidrati sunt digerati rapid si ofera o crestere rapida a nivelului de glucoza din sange.

Vezi si:  Care sunt beneficiile reale ale farfuriilor bio pentru bunăstarea

Cat de mult te ingrasa carbohidratii?

In primul rand, este important sa intelegi ca nu toti carbohidratii sunt creati egali. Exista carbohidrati simpli, precum zaharul si amidonul rafinat, care pot fi digerati rapid si eliberati rapid in sange. Acesti carbohidrati pot duce la cresteri bruste ale nivelului de zahar din sange, ceea ce poate duce la o crestere a nivelului de insulina si a depozitarii grasimii. Pe de alta parte, carbohidratii complecsi, precum cerealele integrale, legumele si fructele, sunt digerati mai lent si eliberati treptat in sange. Acesti carbohidrati pot ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange si pot oferi energie constanta pe termen lung.

Consumul excesiv de carbohidrati poate duce la cresterea in greutate, dar nu numai prin cresterea depozitelor de grasime. De fapt, excesul de carbohidrati poate determina organismul sa retina apa, ceea ce poate duce la umflarea si cresterea in greutate. In plus, consumul excesiv de carbohidrati poate duce la supraalimentare si la cresterea numarului de calorii consumate in general.

Vezi si:  Semnele care arata ca ai o carenta in calciu

O dieta echilibrata si variata ar trebui sa includa carbohidrati complecsi, dar in cantitati controlate. Oamenii de stiinta recomanda ca aproximativ 45-65% din aportul zilnic de calorii sa provina din carbohidrati, dar cantitatea exacta depinde de nivelul de activitate fizica si de alti factori individuali. Este important sa se ia in considerare calitatea carbohidratilor consumati si sa se evite alimentele procesate si pline de zahar.

In concluzie, consumul excesiv de carbohidrati poate duce la cresterea in greutate si alte probleme de sanatate, dar carbohidratii complecsi din alimente naturale si integrale pot fi o parte importanta a unei diete sanatoase si echilibrate. Este important sa urmezi o dieta echilibrata si variata, care sa includa o varietate de carbohidrati, in cantitati controlate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *