Iata ce spune felul in care mergi despre sanatatea ta

Un cercetator britanic explica cum felul in care mergem indica nu numai starea noastra de sanatate, ci si varsta corpului nostru. Dupa o anumita varsta, viteza si fluiditatea reduse sunt susceptibile de a indica o boala neurodegenerativa, o infectie sau o deficienta.
In timp ce mersul pe jos nu este intotdeauna suficient pentru a ne mentine in forma, acesta este totusi o modalitate buna de imbunatatire a conditiei fizice atunci cand este efectuat in mod regulat. Din punct de vedere al sanatatii, se stie ca mersul pe jos este bun pentru inima. Federatia Franceza de Cardiologie subliniaza ca „30 de minute de mers pe jos pe zi reduc riscul de infarct cu 20%”.
De asemenea, are avantajul de a fi accesibila tuturor si de a lucra articulatiile, muschii si tendoanele, precum si sistemul cardiorespirator, informeaza Ordre professionnel de la physiothérapie du Québec.
Cu toate acestea, o actiune atat de simpla precum mersul este de fapt rezultatul unui proces complex initiat de corpul nostru in colaborare cu creierul nostru. Aceasta necesita transmiterea diferitelor semnale intre sistemul nervos central si muschii bratelor, pieptului, spatelui, abdomenului, pelvisului si picioarelor.
Rezumat:
Muschii, sistemul nervos: toate daunele provocate de inaintarea in varsta
Pe masura ce organismul imbatraneste, o serie de functii ale acestuia se modifica: „muschii pierd masa, forta si calitate”, explica Adam Taylor. Dincolo de un anumit prag, acest fenomen este cunoscut sub numele de „sarcopenie” si incepe cel tarziu la varsta de patruzeci de ani.
Dupa ce se dezvolta „pana la varsta de 20 sau 30 de ani, masa musculara scade cu aproximativ 1% pe an, chiar si la persoanele in stare buna de sanatate”, precizeaza Spitalul Universitar din Bordeaux. „Acest proces se accelereaza intre 50 si 60 de ani”, explica profesorul Patrick Dehail, seful departamentului de medicina fizica si reabilitare. Acest lucru are un impact asupra performantelor fizice si „favorizeaza problemele de mers si este un factor de fragilitate a persoanelor in varsta”.
Nici sistemul nervos central nu este imun la semnele imbatranirii, acesta suferind o atrofie care afecteaza nervii, facandu-i mai putin eficienti. „Se estimeaza ca pierzi 0,1% din neuronii tai in fiecare an intre 20 si 60 de ani, pierderea accelerandu-se ulterior”, continua Adam Taylor.
Odata declansate, aceste fenomene pot, prin urmare, sa tina mai putin cont de transmiterea diferitelor semnale implicate in mers, ceea ce duce la un pas mai lent si mai putin fluid.
Semne de boala neurodegenerativa sau arteriala
Mersul lent, cu pasi din ce in ce mai scurti si dificultati in ridicarea piciorului, poate indica oboseala anumitor muschi si/sau declinul cognitiv. Acest lucru este cunoscut sub numele de „caderea piciorului”: degetele de la picioare ating solul, creand un risc de impiedicare.
Dar, potrivit profesorului de la Universitatea Lancaster, reducerea vitezei si fluiditatii mersului poate fi, de asemenea, un indicator precoce al bolilor neurodegenerative, cum ar fi Parkinson, deoarece aceasta din urma „interfereaza cu mesajele de la creier catre sistemul musculo-scheletic, ceea ce incetineste mersul persoanei, il face mai putin simetric si o face sa se clatine”.
In cele din urma, el formuleaza si ipoteza bolii arteriale periferice, ale carei semne iau forma unei dureri la nivelul muschilor fesieri, picioarelor si gambelor atunci cand mergeti si „daca dispare atunci cand va opriti din miscare”. Aceasta apare atunci cand arterele care furnizeaza sange picioarelor nu mai pot satisface cererea de oxigen.
Consumul de alcool, deficiente, urechea interna: semne de care trebuie sa te feresti
Un mers nedeterminat sau chiar instabil, daca este insotit de probleme de echilibru, este asociat cu „consumul excesiv de alcool” sau cu o „deficienta de vitamina B12”, care joaca un rol-cheie in buna functionare a anumitor functii esentiale ale organismului. Profesorul avertizeaza insa ca simptomele sunt susceptibile sa apara cu luni sau chiar ani mai tarziu la adulti si mai devreme la copii.
O problema de echilibru poate indica, de asemenea, o problema a urechii interne, in special labirintita: „o infectie bacteriana a urechii interne, care duce adesea la surditate si ameteli”, descrie MSD Manuals. Aceasta provoaca „miscarea anormala a fluidului in aceasta parte a urechii, ceea ce face ca semnalele nervoase de la ureche la creier sa fie dificil de interpretat”, conchide acesta.
Odata cu varsta, dificultatile de deplasare cresc si sunt uneori inevitabile. Dar aceste diverse semne pot indica prezenta unei boli si trebuie discutate cu medicul tau.
Sursa: https://www.marieclaire.fr/demarche-difficultes-signes-problemes-de-sante-etude,1478845.asp