Maladii senile: de ce practicarea sportului este indispensabila?

O viata sanatoasa include o dieta echilibrata si o activitate fizica regulata. Aceste rutine va ajuta sa va simtiti bine in pielea dumneavoastra si reduc riscul de boli neurodegenerative.

Maladiile senile apar atunci cand exista o degenerare progresiva a functiilor cognitive si a facultatilor intelectuale. Pentru a limita riscurile, este esential sa va antrenati zilnic memoria si creierul pe tot parcursul vietii. Aceasta include exercitii simple: ati facut o lista de cumparaturi? Incearca sa nu o scoti din buzunar. Cand credeti ca ati terminat, verificati daca aveti totul in cos.

In plus fata de exercitiile de memorie si de judecata, activitatea fizica regulata este esentiala pentru o buna sanatate a creierului.

Miscare in fiecare zi

Activitatea fizica inseamna miscare in fiecare zi (mersul pe jos, gradinaritul, mersul pe bicicleta), dar si practicarea unui sport regulat (yoga, gimnastica, inot etc.). Scopul este de a fi cat mai activ cu putinta. Pe langa faptul ca mentine corpul in forma si evita afectiunile cotidiene, sportul reduce riscul de dementa si incetineste declinul cognitiv.

Vezi si:  Cum poti avea un abdomen plat

Hormonul irisin imbunatateste memoria

In timpul activitatii fizice si, in general, atunci cand muschii se contracta, se elibereaza un hormon: irisina, cunoscut si sub numele de hormonul activitatii fizice. Se crede ca acest hormon intareste memoria pe termen scurt si reduce declinul cerebral. Aceasta este concluzia pe care cercetatorii brazilieni si americani au prezentat-o intr-un studiu publicat in 2019.

Materia cenusie se dezvolta prin miscare

In 2016, cercetatorii americani studiasera deja legatura dintre activitatea fizica si materia cenusie (care contine toate corpurile neuronale). Acestia au ajuns la concluzia ca persoanele in varsta active aveau mai multa materie cenusie decat persoanele sedentare. Riscul de a dezvolta boala Alzheimer a fost redus cu 50% in cazul lor.

Studiul arata, de asemenea, ca persoanele care ard mai multe calorii in fiecare zi au mai multa materie cenusie. De asemenea, acestia aveau o memorie mai buna, o capacitate de invatare mai mare si o capacitate mai buna de a indeplini sarcini complexe. Daca inca mai cautati un motiv pentru a (re)incepe sa faceti exercitii fizice, il aveti chiar in fata dumneavoastra.

Vezi si:  Sfaturi pentru alegerea celei mai bune sali de sport

Sursa: https://www.femmesdaujourdhui.be/bien-etre/sante-forme/maladies-dementes-activite-physique-pour-contrer-la-demence/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *