Cum sa comunici eficient cu copilul tau

Pe masura ce cresc, copiii devin mai priceputi sa vorbeasca despre sentimentele lor. Cu toate acestea, chiar daca au devenit „mari”, ei au nevoie in continuare de parinti sau de un adult care sa ii ajute sa inteleaga si sa isi exprime emotiile. Atunci cand comunici cu copilul tau, ii asculti emotiile si raspunzi la nevoia lui de a le impartasi. Mai mult, ii dai de inteles ca sunt importante pentru tine.

Importanta comunicarii la varsta scolara

In timpul unei zile la scoala, copiii acumuleaza o anumita cantitate de tensiune si oboseala. Uneori trebuie sa-si pastreze emotiile pentru ei insisi si sa le gestioneze singuri. Nu se simt intotdeauna confortabil sa vorbeasca despre sentimentele lor cu profesorul sau cu prietenii lor. Uneori, pur si simplu nu este momentul potrivit.

Atunci cand iti asculti copilul acasa, el poate elibera tot acel stres si se poate simti mai bine. Ei dezvolta un sentiment de securitate emotionala. Ei simt ca ii validati si ca ceea ce experimenteaza este normal. Ei pot dezvolta apoi strategii pentru a-si gestiona mai bine emotiile daca o situatie similara apare din nou. De asemenea, ei sunt mai bine pregatiti sa invete atunci cand se intorc in clasa a doua zi.

Vezi si:  Activitati interesante pentru copii cu varste mici

Tot prin comunicare poti dezvolta o relatie pozitiva cu copilul tau. Atunci cand iș asculti, ii dezvolti increderea in sine insusi si in adulti. Isi recunoaste propria valoare, deoarece vede ca esti interesat de el si de ceea ce traieste

Cheile unei bune comunicari

Pentru a stabili o buna comunicare cu copilul tau, anumite elemente sunt esentiale.

Alege un mediu calm, lipsit de distragere a atentiei. Comunicarea cu copilul tau va fi mai usoara daca acesta simte ca esti atent. Limiteaza activitatile duble, cum ar fi sa te uiti la telefon in timp ce copilul tau iti vorbeste. El trebuie sa simta ca are toata atentia ta.

Alege un moment in care copilul tau este disponibil. Este posibil ca acesta sa nu doreasca sa vorbeasca daca este absorbit de un program TV sau de un joc. Asa ca cel mai bine este sa astepti un alt moment pentru a vorbi cu el. Ora mesei si ora de culcare pot fi momente bune pentru a vorbi, atata timp cat eviti subiectele care ar putea sa-l supere.

Vezi si:  Profita de momentul prezent impreuna cu copilul tau

Acorda atentie comunicarii nonverbale. Atitudinea si gesturile copilului iti transmit mesaje care te pot ajuta sa relationezi mai bine cu el. De exemplu, privirile evitate si o pozitie inchisa, cum ar fi intoarcerea spatelui sau coborarea capului, pot indica disconfort la copil.

In cele din urma, unii copii refuza contactul si devin distanti. Pentru a evita acest tip de situatie, asigura-te ca iti rezervi timp pentru copilul tau. Copiii se pot izola pentru ca se tem sa nu deranjeze un parinte care este adesea absent. Copilul tau stie ca esti acolo pentru el daca vede ca esti disponibil. Impreuna cu toti membrii familiei, rezerva un timp in timpul serii pe care toata lumea va fi sigura ca il va respecta.

 

Sursa: https://naitreetgrandir.com/fr/etape/5-8-ans/vie-famille/fiche.aspx?doc=parler-communiquer-enfant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *