De ce este sportul atat de important?

Stii ca sportul este foarte important pentru a fi si a ramane sanatos, dar tu nu faci sport? Este dificil? Nu ai timp? Vei gasi timp daca vei fi convins de utilitatea practicarii sportului… Iata cateva beneficii ale exercitiului fizic.

Imbunatatirea rezistentei si flexibilitatii

Daca esti obosit la inceputul zilei, daca ai neaparat nevoie de cateva cafele puternice pentru a te trezi, sportul iti poate schimba rutina zilnica. Activitatea fizica regulata iti ofera vitalitate, iti imbunatateste rezistenta, creste rezistenta dar si flexibilitatea.

Lipsa de flexibilitate (sau rigiditatea articulatiilor) devine din ce in ce mai importanta odata cu varsta. Dar, prin exercitii fizice regulate, iti stimulezi circulatia si iti pastrezi flexibilitatea. Gata cu greutatea si inertia!

Sanatatea cardiaca

Sanatatea inimii, acest mic grup de muschi, este cheia tuturor lucrurilor.

Exercitiile fizice imbunatatesc respiratia si ritmul cardiac, ceea ce imbunatateste capacitatea inimii, a plamanilor si a sistemului circulator.

Vezi si:  Care sunt cele mai bune exercitii pentru brate

Prin exercitii fizice regulate, iti imbunatatesti sanatatea inimii si reduci riscul de accident vascular cerebral.

Sanatatea mintala

Activitatea fizica este o cheie valoroasa pentru o buna sanatate mintala. Ea alunga depresia, gandurile sumbre, anxietatea si singuratatea. Sportul actioneaza de fapt ca un euforic natural.

Toti sportivii cunosc acea senzatie de euforie si lejeritate care apare atunci cand transpira, durerea dispare si este inlocuita de placere. Este dovedit stiintific ca sportul stimuleaza productia de hormoni ai bunastarii. Iar acest lucru echilibreaza intreaga chimie a creierului.

Activitatea fizica imbunatateste astfel si concentrarea, performantele scolare la copii, dar mai ales calitatea somnului.

Activitatea fizica echilibreaza intreaga chimie a creierului, ceea ce duce la o mai buna concentrare, un somn mai bun etc.

Frumusetea pielii

Vesti bune: sportul iti mentine pielea elastica. Si s-ar putea sa nu iti dati seama de efectul urias pe care sportul il are asupra calitatii si frumusetii pielii. Trebuie sa incerci pentru a intelege. Pielea ta va respira, punctele negre si imperfectiunile se vor diminua, productia de colagen va fi stimulata si vei arata bine. Exista multe alte beneficii ale sportului, asupra sistemului digestiv, de exemplu, sau pentru a preveni bolile degenerative sau cancerul.

Vezi si:  Maladii senile: de ce practicarea sportului este indispensabila?

Pe scurt, se poate spune ca organismul nostru nu este facut sa isi petreaca zilele stand pe un scaun de birou. Miscarea este necesara pentru a optimiza aparatul.

Chiar nu am timp!

Aceasta este o scuza foarte frecventa. Dar, daca ai fost convins, iti vei face timp pentru sport. In orice caz, trebuie sa stii ca este necesara o practica regulata pentru a beneficia de efectele pozitive ale sportului. De 2 pana la 3 ori pe saptamana (aproximativ 1 ora de fiecare data). Fie ca este vorba de spinning, de mers pe jos, de sporturi de echipa sau chiar de activitati casnice sau de gradinarit, totul este bun pentru a face exercitii fizice regulate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *