Informatii pe care trebuie sa le stii despre alergia la polen

Informatii pe care trebuie sa le stii despre alergia la polen

Alergia la polen, cunoscuta si sub denumirea de febra fanului sau rinita alergica sezoniera, este o afectiune comuna care afecteaza milioane de oameni in intreaga lume. Aparitia alergiei la polen este cauzata de reactia sistemului imunitar la polenul eliberat de catre plantele infloritoare.

Cum se poate defini alergia la polen

Alergia la polen este o afectiune comuna in care sistemul imunitar al unei persoane reactioneaza excesiv la polenul eliberat de plantele infloritoare. Aceasta reactie poate provoca simptome neplacute si perturbari ale calitatii vietii pentru cei afectati. Alergia la polen poate fi o problema sezoniera sau poate persista pe tot parcursul anului, in functie de tipul de polen la care persoana este alergica.

Alergia la polen, cunoscuta si sub denumirea de febra fanului, este rezultatul unei reactii alergice la polenul eliberat de copaci, ierburi si flori. Polenul este o substanta fina produsa de plante pentru a fertiliza alte plante din aceeasi specie. Cu toate acestea, in cazul persoanelor alergice la polen, sistemul imunitar reactioneaza in mod excesiv la aceasta substanta aparent inofensiva.

Vezi si:  Alimentele pe care le poti consuma fara sa iei in greutate

Iata cateva aspecte importante pe care ar trebui sa le cunosti despre alergia la polen

Cauze: Alergia la polen este declansata de interactiunea sistemului imunitar cu polenul. Atunci cand o persoana alergica inhaleaza polenul, sistemul imunitar considera aceasta o amenintare si elibereaza histamina si alte substante chimice care declanseaza simptomele alergice.

Factori de risc: Exista cativa factori de risc care pot creste sansele de dezvoltare a alergiei la polen. Printre acestia se numara mostenirea genetica, expunerea frecventa la polen in copilarie si prezenta altor afectiuni alergice, cum ar fi astmul sau alergiile alimentare.

Sezonul polenului: Alergia la polen este adesea sezoniera si este declansata de eliberarea polenului din anumite plante infloritoare. Tipul de polen care provoaca alergia poate varia in functie de regiune si de anotimp. De exemplu, in primavara, polenul de la arbori, cum ar fi fagul si mesteacanul, poate fi o cauza comuna a alergiilor. In timpul verii, polenul de la iarba si buruieni poate provoca simptome alergice.

Vezi si:  Care sunt cele mai importante surse de proteine

Simptome: Simptomele alergiei la polen pot varia de la usoare la severe si pot afecta caile respiratorii superioare si inferioare. Printre simptomele comune se numara stranutul, mancarimea nazala si a ochilor, secretia nazala apoasa sau infundata, ochi rosii si umflati, durere de cap, oboseala si tuse.

Diagnostic: Daca banuiesti ca suferi de alergie la polen, este recomandat sa consulti un medic sau un specialist alergolog. Acestia iti vor lua o istorie medicala detaliata si vor efectua teste alergice pentru a identifica alergenii specifici care iti provoaca reactia alergica.

Tratament: Exista mai multe optiuni de tratament disponibile pentru alergia la polen. Asa cum ar fi antihistaminice pentru ameliorarea simptomelor, spray-uri nazale pentru reducerea inflamatiei, desensibilizarea prin imunoterapie sau administrarea de vaccinuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *